fredag 9. juli 2010

Kystsommaren runder av dette toktet fra Værlandet.

Dagene går fort i godt lag som det heter, og toktet med "Fruens Vrede" runder av for denne gang fra Værlandet.
Vi våknet til gråvær og regn, men noe lettere utover formiddagen med gløtt av sol.


Vi startet grytidlig i dag med direktesending på lokalradioen inne fra den lokale puben på Værøyhamna. Allerede 06:15 hadde vi i gang levende musikk med trekkspill, gitar og flotte sangstemmer.
- Grunderen på Værlandet Båtindustri; Tor Leite, påstår at hans utdanning er basert på 3 år på folkeskule, 3 juletrefester og ei natt på husmorskole, forteller han med et smil rundt munnen og drar i gang trekkspillet.
Ida Leite (13) fremførte en vakker egenkomponert låt med sang og gitar på direktesendingen i går, og Bård Leite (26 - bildet) direkte på "Kveldsåpent" med gitar og fantastisk fin stemme på lik linje med nevøen Ida.

"Royal Institute"

- Bård bor for tiden i Oslo der han nylig har avsluttet sin 3 årige utdanning på Maskin & Ingeniør, og forteller videre at han har ønsker å få benytte sin utdanning til å kanskje få flytte tilbake til Værlandet, men alt står og faller på om det finnes arbeid.
- Når det gjelder lidenskapen for musikk, så forteller han at de har eget band som kaller seg; "Royal Institute", og har spilt sammen i 3 år.
- Vi har nok låter til å kunne begynne å tenke på å gi ut vårt første album, men siden en i bandet snart skal bli pappa og en annen skal ha 1 år på det kjente Liverpool Academy, så blir det nok minst 1 år før vi kan evt. begynne på dette, forteller Bård.
Ingen tvil om at det ligger musikalske talent i familien Leite.

Værlandet Fiskeredskap AS

Like over vika for "Fruens Vrede" ligger Værlandet Fiskeredskap AS, som virkelig har ekspandert.
I 1999 startet Magni Blom Landøy opp med garnmontering som en liten binæring.
Lokalet den gang var i et lite naust med et arbeidsrom på 16 kvadrat!
I dag står bedriften frem som totalleverandør av utstyr og tenester til garnflåten, og lokala i dag er på over 1000 kvadrat med eget garnhotell!
Her blir garna spola inn rett fra båt, gjennom rør og videre inn i hus for rengjøring, og kommer ut igjen som nye.

Siden oppstarten har de fått "Askeladdprisen" fra Noregs Bondelag i 1998, og i 2000 fikk de "Bygdeutviklingsprisen" for sogn og fjordane.

Ny patent - Værlandsgarn.

I 2008 presenterte de en ny patent som ble "Værlandsgarnet".
- Garnskader skyldes ofte at garnet har kontakt med bunn, med med det nye hempesnøret på garnet, kan en tilpasse avstanden fra garnet og bunnen som er ønskelig fra kunden, forteller Oddekalv (bildet til høgre).
- Dette gjør til at fiskerene kan fiske mer effektivt, og sparer miljøet for garnrester som ofte blir hengende igjen bunn, forteller han videre.

Sandvolleyball med brasiliansk trener!

Skulle eg fortalt alt som er å se på Værlandet, burde eg nok hatt flere dager på meg, men avslutter med å fortelle om den store og økende aktiviteten rundt sandvolleyball.
Et kort stykke unna hamna ligger den flotte sandbana, og når vi ankommer sånn ca.klokken 13, er rundt 25 unger i alderen 5 - 14 år i full aktivitet.


- I dag er det litt spesielt sier trener John Walstad, for i dag har vi fått besøk av en proffesjonell trener fra Brasil.
Navnet er Marcelo Penner (bildet til høyre) og er en kjent karakter i sandvolleyball miljøet, bade i inn og utland.
Han har nylig bosatt seg i Førde der han jobber som lærer på folkehøgskolen og trener det stadig voksende miljøet i volleyball.

To av de ivrige ute på banen blir vinket inn av skipper Kolseth, og spør om de vil på radio og fortelle litt om sandvolleyball, og de var ikke vanskelige å be med seg.

Leah Norheim (10) og Sindre Sandøy (14) liker veldig godt å spille sandvolleyball, og syns det var ekstra spennende i dag når de fikk en brasiliansk "storspiller" på besøk som kan lære fra seg litt av kunstene.

Takk for denne gang.

Med dette så takker skipper Harald Kolseth og fotograf og blogger Frank Tangen for følge fra "Fruens Vrede" for denne gang.
Har vært en sann glede å få treffe så mye hyggelige mennesker langs vår vakre kyst av Sogn og Fjordane, så vi takker pent for oss.
(Foto: Frank Tangen og Harald Kolseth med "Fruens Vrede" i midten)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar