mandag 21. juni 2010

Fyrste dag som klosterguidar



I heile sommar skal dei to karane fortelja Selje kloster si 1000 år lange historie til turistar.


- Det er ein nydeleg plass. All historia ligg her. Og eldre kyrkjehistorie finn du ikkje i Noreg, seier Torkild Balog (21).


Vêrhard sommarjobb

Han er frå Drammen, men mora er sokneprest i Selje. Balog har aldri vore på klosteret før, men skal i lag med Sondre Nave (18) halda til på klosteret i nesten to månader.


- Eg trur det vert veldig fint. Det blir godt å vera utandørs, sjølv om det kan verta vêrhardt, seier Neve, slom kjem frå Bryggja i Vågsøy.


Måndag var fyrste arbeidsdag for dei to. Då følgde dei med på guidinga til skipper på Klosterbåten, Jan Hammersvik, for å læra seg kunsten sjølv.


Sint presteenke brann opp klosterhistoria

Ein av lærdommane dei to fekk, var at ei myteomspunne presteenke brann opp heile kyrkjearkivet i Selje på 1600-talet. Etter at fire prestar hadde døydd frå ho under uvisse omstende fekk ho ikkje gifta seg med den femte, og vart sint. Hemnen enda i at kyrkjebøkene og klosterhistoria gjekk opp i røyk. Difor veit ein heller ikkje så mykje om historia til Selje kloster.


- Det var jo veldig synd, men samstundes er det mindre for oss å læra, spøkjer Nave.


- Kyrkjebøkene var jo nesten den einaste kunnskapskjelda ein hadde frå middelalderen, så eg tykkjer det er ein tragedie, seier Balog.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar