onsdag 23. juni 2010

Held liv i øysamfunna


Folketalet minka, befolkninga vart eldre og yngre flytta vekk. Men dei siste åra har øysamfunna i Flora fått tilflyttarar frå andre europeiske land og framtidsutsiktene ser lysare ut.

- Ungane vil ikkje tilbake til Holland

- Eg likar jobben og kollektivet etter å ha vore her i ti månader. Me bur i Florø, og eg reiser hit til Seljestokken med båt kvar dag, fortel ukrainske Sergei Zukov, som jobbar på Seljestokken båtverkstad.

Til saman er det fem tilsette på båtverkstaden. På steinbrotet på Seljestokken - drive av det belgiske firmaet Group de Cloette - vinn dei ut stein som vert frakta til Belgia. Hollandske Marion Vanech syklar til laboratoriejobben sin på steinbrotet kvar dag.

- Eg bur på Brekstad, der det no er fem hollandske familar. Og ungane vil ikkje tilbake og bu i Holland. Dei vil vera her.

Større aktivitet

Torleif Seljestokken på båtverkstaden fortel tilflyttarane har betydd mykje for øysamfunna i området.

- Folketalet minka, befolkninga vart eldre og yngre flytta vekk. Me hadde dårlege fagtidsutsikter, men no har det vorte fleire i området og aktiviteten er større på alle måtar. Kulturskilnaden er såpass lita i Europa at det ikkje er noko problem, men me har ei språkbarriere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar